Dykkerflasker
Din Ultimate Guide til størrelse, materialer og flasketrykk
Hvilke flaskestørrelse trenger du egentlig?
Dykkerflasken
En dykkerflaske, også kjent som en dykkertank eller en scuba-tank, er en høytrykksbeholder designet for å lagre og transportere komprimert pustegass som luft eller en blanding av oksygen og nitrogen til dykkeren under vann. Flasken er en essensiell komponent i et selvstendig undervannspusteapparat (SCUBA), som gir dykkeren muligheten til å puste under vann i lengre perioder.
Flaskestørrelse
Med et hav av forskjellige flaskestørrelser kan det noen ganger være vanskelig å klare å velge hva som er rett for akkurat deg.
Flasketrykket
200, 232 og 300 bar. Hva skal man velge? Vi titter litt nærmere på de alternativene som finnes og hva som kan være ditt valg.
Materialvalg
Hva skal jeg velge av alle de forskjellige typer materialene som finnes? Hva passer for deg?
En verden av størrelser
Dykkerflasker kommer i forskjellige størrelser for å møte forskjellige dykkerbehov. Her er noen vanlige flasketyper og deres bruksområder.
Singel-flasker:
Dette er de mest typiske flaskene brukt av fritidsdykkere. De varierer i størrelse fra 10 til 15 liter, avhengig av dykkerens luftforbruk og lengden på dykket. De er designet for å gi tilstrekkelig luftforsyning for et typisk dykk.
Dobbeltsett:
Dette er to like store flasker som er koblet sammen. De brukes vanligvis for teknisk dykking der dykkeren trenger en større luftforsyning. Dette kan være nødvendig for dykk som varer lenger, for dypere dykk, eller der dykkeren trenger en backupforsyning av luft. Dobbelsettene varierer oftest fra 2×7 til 2×12 liter, men større varianter finnes også.
Pony-flasker:
Disse er små dykkerflasker, vanligvis i størrelsesområdet fra 2 til 3 liter, som brukes som en nødreserve for luft. De er ment som en backup i tilfelle hovedluftforsyningen svikter. På grunn av deres størrelse er de lette å håndtere under vann.
Stageflasker eller Decoflasker:
Dette er ekstra flasker dykkerne kan bære med seg på dykk der de må dekomprimere under oppstigningen. De er vanligvis fylt med en gassblanding som er optimal for den spesifikke dybden hvor dekomprimeringen skal finne sted. Størrelsen på disse flaskene kan variere avhengig av dykkets lengde og dybde, men ofte er de i størrelsesområdet 5-11 liter.
Draktgassflasker:
Dette er små flasker (vanligvis 0.4 til 1 liter) som brukes til å forsyne gass til tørrdrakter for isolasjon. De er uavhengige av pusteapparatet.
Størrelsen på flasken en dykker vil velge, avhenger av mange faktorer, inkludert dybdemålet, dykkets varighet, pustemønsteret til dykkeren, vannets temperatur (kaldt vann kan øke pustehastigheten) og om dykket er et teknisk dykk med dekomprimering. Dykkerens komfort og sikkerhet er alltid den viktigste overveielsen.
Flasketrykk
Trykket i en dykkerflaske er et viktig element å vurdere. En 200 bar flaske og en 300 bar flaske refererer til det maksimale trykket flasken kan lagre. En 300 bar flaske kan holde 50% mer luft enn en 200 bar, gitt at størrelsen er den samme.
Trykk i en flaske
Hva brukes nå i tiden?
I de tidligere årene av dykking, var 200 bar dykkerflasker det vanligste på markedet. En flaske på 200 bar betyr at den kan lagre luften ved et trykk som er 200 ganger større enn normal atmosfærisk trykk ved havnivå.
Å øke trykket i dykkerflasken betyr at du kan lagre mer luft i samme volum, noe som potensielt kan gi en lengre dykketid. Det er imidlertid viktig å merke seg at å bruke høyere trykk også krever kompatible dykkerutstyr. Ikke alle regulatorer, for eksempel, kan håndtere trykket på 300 bar. I tillegg, må flaskene også inspiseres og vedlikeholdes regelmessig for å sikre at de fortsatt er trygge å bruke ved disse høyere trykkene.
I mer moderne tid, har vi sett en økning i maksimalt trykk som dykkerflaskene kan håndtere. Dette skyldes forbedringer i teknologi og materialer som brukes i produksjonen av flaskene. Nå er det vanlig å finne dykkerflasker på 232 bar og 300 bar på markedet.
På grunn av behovet for å motstå høyere trykk, er 300 bar dykkerflasker generelt tyngre enn 200 bar flasker. Dette skyldes at de er laget med tykkere vegger og av mer robuste materialer for å kunne tåle det økte trykket.
Vekten på dykkerflasken kan ha en betydelig effekt på dykkerens oppdrift, noe som kan påvirke dykkerens evne til å kontrollere dybden effektivt. For dykkere som ønsker å bruke en 300 bar flaske, kan det derfor være nødvendig å justere vektbelte eller annet oppdriftskontrollutstyr for å kompensere for den ekstra vekten.
Ved å velge en flaske med høyere trykk, vil dykkeren potensielt kunne bære mer luft og dermed forlenge dykketiden. Men det er viktig å vurdere de ekstra vektimplikasjonene og være sikker på at man er i stand til å håndtere den ekstra vekten både over og under vann.
Hva skal jeg velge?
Det er ingenting som er rett eller galt når det kommer til hva du velger. Du må rett og slett finne ut hvilke type dykk du skal holde på med. Er du en «vanlig» person som vil komme seg under vann og kose seg, vil du komme du deg veldig langt med en 10 liters 300 bar flaske. Om du finner ut at du vil ha flere dykk på en dag, kan du investere i en ekstra flaske.
Mange sportsdykkere velger ofte en 300 bars flasker på 10 eller 12 liter, da de flaskene har mindre i volum og gir mer luft enn ei 200 bars flaske og derfor lengre dykketid.
Hvis man ønsker å dykke dypere og lengre for å virkelig utforske havets underverker, kan det være nødvendig med et dobbeltsett. Mange dykkere velger å utstyre seg med to 12 liters flasker på 232 bar (D12 232 bar) i slike tilfeller.
Imidlertid, det mange dykkere kanskje ikke vurderer når de velger et dobbeltsett, er det økte vedlikeholdsbehovet. Med et dobbeltsett, har du bokstavelig talt to av alt, noe som innebærer at vedlikeholdskostnadene nærmest dobler seg.
Å dykke handler ikke kun om dykkeferdighetene dine, men også om kunnskap og forståelse for utstyret ditt. Kjenne til forskjellene og valgene når det gjelder dykkerflasker, hjelper deg med å ta de riktige valgene, og sikrer at du kan nyte din tid under vann på en sikker måte.
God dykking!
Materialvalg:
Stål, Aluminium, og Kompositt
Materialene som brukes i dykkerflasker er stål, aluminium og kompositt. Aluminium og kompositt er ikke brukt så mye innen sportsdykking.
Stålflasker
Stål er det mest brukte materialet blant dykkere. Flasker laget av stål er robuste, holdbare, og har en lang levetid. De kan imidlertid kreve mer vedlikehold for å forhindre rust og korrosjon.
Aluminiumflasker
Aluminium er ofte brukt som «deco-flasker». En deco-flaske, eller dekompresjonsflaske, brukes når en dykker tilbringer tid på bestemte dybder for å tillate trygge nedstigninger og oppstigninger, og for å unngå dekompresjonssyke.
Komposittflasker
Kompositt, laget av lett karbonfiber, er oftest brukt av Forsvaret og brann- og redningstjenesten. Selv om de er lettere enn stål og aluminium, har de en begrenset levetid og kan være dyrere.